Zeven tips om vooruit te bloggen

vooruit bloggen

illustratie Hans Bruin

Je bent al lang van plan om vooruit te bloggen, maar het komt er niet van. Je stelt het telkens uit. Want je vindt altijd wel een reden om iets anders te doen: even die factuur de deur uitdoen, even die klant bellen of even die interessante blog van die relatie lezen. En nu breekt de vakantietijd aan en is het wat rustiger in je werk. De vakantieperiode is bij uitstek een periode dat je eindelijk aan je blogs toekomt en tijd hebt om vooruit te bloggen.

Hoe kom je aan de inspiratie om vooruit te bloggen

Maar hoe doe je dat eigenlijk? Hoe kom je aan je onderwerpen en hoe zorg je ervoor dat je actueel bent. Waar haal je de inspiratie vandaan om vooruit te bloggen?
Ik heb zeven tips voor je op een rijtje gezet waarmee je direct aan de slag kunt om vooruit te bloggen tijdens de rustige vakantieperiode.

Tip 1

Zorg voor een creatieve omgeving

Voor schrijven heb je een creatieve omgeving nodig. Voor de een is dat een druk café en voor de ander is dat een rustig plekje in huis. Als het mooi weer is, geef ik er de voorkeur aan om lekker in je tuin zitten. De ideeën borrelen dan als vanzelf bij me op. Waar krijg jij inspiratie?

Tip 2

Maak een lijstje met onderwerpen en rangschik ze

Hou je eigen brainstormsessie. Neem tien minuten de tijd en schrijf alle onderwerpen op die in je hoofd opkomen. Kies daarna een top 5 en begin daarmee. Of maak gebruik van de issuekalender en haak in op de evenementen of issues die je passen.

Tip 3

Maak een planning

Kies aan de hand van je onderwerpen de dag en week wanneer je je blog wil posten. Je lezers vinden het belangrijker dat je regelmatig iets post dan in een korte periode heel veel. En neem een opmerking mee in je blog over een actualiteit. Zo kun je bijvoorbeeld een blog schrijven voor na de vakantieperiode en deze beginnen met ‘de vakantie is weer voorbij’ of ‘nog even en dan is het Prinsjesdag’.

Tip 4

Schrijf, schrijf en schrijf

Ga gewoon aan de slag. Denk niet teveel na voordat je schrijft. Je hebt alle tijd om je blog wat bij te schaven. Dat is een voordeel van je voornemen om vooruit te bloggen. Voor sommigen werkt het om direct op de laptop te typen. Maar ik schrijf graag eerst op papier omdat dat me dwingt om door te schrijven en minder de de neiging heb elke zin eerst te verbeteren. En bij het schrijven op papier gebruik je beide hersenhelften, dat helpt je bij je creativiteit.

Tip 5

Neem de tijd voor een bijpassende foto of illustratie

Neem pauze en ga erop uit om foto’s te maken die bij je blog passen. Je hebt er nu de tijd voor. Dat voorkomt dat je bij je blog nog even snel een foto moet zoeken en je in de standaard gratis stockfoto’s terechtkomt. Of maak een afspraak met een fotograaf of illustrator om foto’s te maken voor jouw serie blogs. Wie weet kan je ruilen. Zij plaatsen hun foto’s of illustraties bij jouw blog en in ruil daarvoor krijgen zij de mogelijkheid hun werk aan een breder publiek te tonen.

Tip 6

Neem de tijd om je blog te laten proeflezen

Omdat je de tijd hebt genomen om vooruit te bloggen, heb je nu tijd om je blog te laten proeflezen. Vraag een bekende om je blog te lezen en vraag om feedback. Je kunt zelf proeflezen door hardop voor te lezen. Of schakel een professional in en vraag om tips waarmee je je blog kunt verbeteren.

Tip 7

Plan je bericht op Social Media

Is je blog klaar? Heb je een goede afbeelding? Plan dan je berichten op je Social Media. Op Facebook kun je berichten plannen, maar voor andere Social Media kun je ook bijvoorbeeld Buffer gebruiken. Dit is een handige tool die jouw berichten op de door jouw aangegeven dag automatisch plaatst.

Extra Tip

En daarna? Geniet van je werk en ga lekker op vakantie. Tijdens jouw vakantie hoef je nergens meer aan te denken en na je vakantie heb je er geen omkijken naar. Dat is een fijne start na je welverdiende vakantie.

Heb je nog meer tips om vooruit te bloggen? Laat het me weten en geef je reactie via het reactieformulier.
Heb je vooruit blogs geschreven en heb je behoefte aan feedback? Of heb je het geprobeerd, maar laat je het schrijven liever aan een professional over? Neem dan contact met me op via 06 54380266 of kijk op www.teksthoek.nl.

Laat een reactie achter