Ga je mee een Koffietje doen?

Ik moet nogal aan het gebruik van verkleinwoorden wennen. Als vrouw heb ik mezelf juist geleerd om zo weinig mogelijk verkleinwoorden te gebruiken, omdat woorden als ‘baantje’ en ‘mijn autootje’ er niet toe bijdragen om als vrouw serieus te worden genomen. Andersom gebruiken bepaalde mannen ze juist graag. Ik hoorde laatst rapper Boef zeggen: ‘Mijn vrouwtje heeft mijn tas ingepakt’. Typerend voor jongetjes die hun vrouw onbenullig en klein willen laten overkomen, waardoor ze denken dat ze zichzelf als de grote, stoere man neerzetten. Ikzelf ben liever geen lief vrouwtje, maar een stoere Hollandse meid. Maar eerlijk is eerlijk, dat past ook wat beter bij mijn postuur.

Met verkleinwoorden zoals koffietje heb ik een hele andere associatie. Als een man in een café een koffietje bestelt kijk ik onwillekeurig om. Ik verwacht een Jari – de hysterische mode stylist uit Gooise vrouwen – in de deuropening te zien staan. Jari roept met hoge stem: ‘Zeg kind……., ik zit er helemaaál doorheen, ik moet er eeéven tussenuit. Zullen we samen in dat schattige cafeetje een koffietje doen?’

Dus toen wij laatst boodschappen hadden gedaan in de Middenwaard, even gingen opsteken bij Wonders en ik iemand om een cappuccinootje hoorde vragen, moest ik zien wie dat was. Geen Jari te bekennen. Wel twee tafels verderop een brede kerel – armen onder de tattoos – die blijkbaar zin in een cappuccino had. Een moment later een gedegen ouder echtpaar naast ons. De man bestelt: ‘Ik wil graag een Chardonnaytje ober’. Ik kijk mijn man met een veelbetekenende blik aan. Mijn man beantwoordt mijn blik met een gekscherend: ‘Vrouwtje, wij moeten denk ik meegaan met de tijd’. Hij draait zich om naar de bar en roept: ‘Doe mij maar een biertje’!

Deze column is geschreven voor het Heerhugowaards Nieuwsblad van 28 mei 2018.

Wil jij ook columns of blogs schrijven en zoek je iemand die met je meeleest en je tips kan geven? Kijk dan eens verder op mijn website wat ik voor jou kan betekenen.

Laat een reactie achter