Train je brein en bezoek een concert

Van muziek word je blij en het is goed voor je hersenen. ‘Het houdt je brein scherp’, zegt neuropsycholoog Erik Scherder, die bekend is van de Wereld Draait Door. 

Zelf speel ik geen instrument en ben ik helaas ook geen muzikaal talent. Laatst heb ik geprobeerd bij een zangkoor te komen, maar ik werd niet aangenomen omdat ik het verschil tussen de toonhoogte niet kende. Ik dacht nog dat ik bij een koor ging om dat te leren, maar de grote ambitie van de dirigent er een topkoor van te maken liet een leertraject helaas niet toe. Een ervaring rijker en een illusie armer heb ik het weinige muzikale talent dat ik had, toen maar weer aan de kant geschoven.

Des te meer respect heb ik gekregen voor mensen die met hart en ziel muziekstukken leren. Mijn schoonzus bijvoorbeeld is op latere leeftijd nog saxofoon gaan spelen. Zij speelt nu bij Het Blazersensemble Heerhugowaard. En met succes. Uiteraard gingen we als familie een keer naar een concert toe en sindsdien ben ik fan. Die eerste keer hielden zij een heus dirigentencontest à la ‘Maestro’, waarin bekende Nederlanders de uitdaging aangaan om zich te ontwikkelen tot dirigent. Daarna volgende nog een concert met filmmuziek waarbij ik werd meegesleept in muziek van Star Wars, The Lion King, Pirates of the Caribbean en een muzikale avond met een optreden van de Westfriese mannenzanggroep Men@Work.

Zo’n lokaal concert is niet alleen een leuk avondje uit en goed voor je hersenen, maar ook nog eens een geweldig alternatief voor te dure concerten waarvoor je het halve land moet afreizen. A.s. zaterdagavond 7 april is er deze keer een voorjaarsconcert in de Ontmoetingskerk samen met het Heerhugowaards Gemengd Koor. Ik verheug me al op een avondje braintraining. En wie weet word ik zo enthousiast dat ik mijn zangambitie nog eens bij dat koor uitprobeer.

 

Deze column heb ik geschreven als vaste columnist voor het Heerhugowaards Nieuwsblad. Wil je ook columns of blogs schrijven, maar heb je geen tijd of creativiteit en kan je wel wat hulp gebruiken? Kijk dan ook eens bij mijn andere columns en blogs. Meer weten? Bel me op 06 54380266. 

 

Laat een reactie achter