Proeflezen moet je (laten) doen

Proeflezen moet je doen

illustrator Hans Bruin

10 redenen waarom je je tekst moet (laten) proeflezen

Zelfs de meest ervaren tekstschrijver herkent het. Je hebt een geweldige tekst geschreven en er goed naar gekeken, nog een keer gelezen en daarna vol vertrouwen de tekst online gezet. En dan zie je later toch nog fouten of zinnen die niet lopen. Of nog erger; lezers geven je verbeteringen door. Je vraagt je dan af hoe het komt dat je dit zelf niet gezien hebt. Maar iedereen die schrijft heeft het wel eens. Je wordt blind voor wat je zelf geschreven hebt; je ziet het niet meer. Tekstschrijvers laten daarom hun tekst altijd proeflezen.

Waarom proeflezen

Iedereen kan schrijven, zeker als je het wat vaker doet. Het is net als een schilderij. Er is geen goed of fout aan. Maar wil je je tekst aantrekkelijk maken voor een groter publiek of voor jouw doelgroep, dan wil je dat ze na de eerste regel doorlezen. Een proeflezer geeft je tips om je tekst beter leesbaar te maken en haalt de punten eruit die voor jou logisch en begrijpelijk zijn, maar voor anderen niet zo vanzelfsprekend. Ook als je niet zeker bent over bepaalde tekst of je wil de tekst inkorten, maar je weet niet hoe, dan helpt een proeflezer je daarbij.

Wat kan een proeflezer voor je doen?

Een proeflezer:

  1. Geeft je tips hoe je je tekst interessanter maakt
  2. Geeft je tips hoe je tekst actief maakt
  3. Verwerkt jouw focustrefwoord in je tekst
  4. Helpt jou vage woorden te vervangen door tekst die ertoe doet
  5. Helpt jou de ambtelijke taal te vervangen door spreektaal
  6. Streept overbodige woorden weg
  7. Geeft je tips hoe je lange zinnen korter maakt
  8. Verbetert zinnen die niet lopen
  9. Haalt je taalfouten eruit
  10. Helpt je bij het gebruik van tussenkoppen

Wie vraag je om proef te lezen?

Allereerst begin je bij jezelf. Door hardop te lezen hoor je al of zinnen niet lopen. Daarna vraag je aan familie of vrienden om je tekst kritisch door te lezen. Ben je toch nog onzeker? Zoek dan iemand op die gespecialiseerd is in teksten schrijven en ervaar zelf hoe fijn het is dat er iemand even over je schouder meekijkt, je tips en feedback geeft.

Schrijf jij je eigen teksten voor je website, blog je vaak of schrijf je je eigen speeches en nieuwsbrieven, maar ben je niet altijd tevreden over het resultaat? Maak je soms een foutje of lopen je zinnen niet altijd lekker?  Neem contact op met teksthoek om je tekst te laten proeflezen.

 

Laat een reactie achter