Nippen in Hip Heerhugowaard

Het is een mooie zondag in september. De laagstaande zon legt een zachte gloed over de wijngaard. We genieten van de warmte, van de wijn en het leuke gezelschap aan een gezellige tafel tussen de wijnranken. Bijen zoemen om ons heen, af en toe fladdert er een vlinder naar de naastgelegen appelboomgaard en boven ons gesprek uit klinken de vrolijke stemmen van spelende kinderen.
Doet dit u denken aan dat mooie romantische plekje in de Bourgogne in Zuid-Frankrijk of herkent u meer de Chianti-streek in Italië? Of toch dat knusse vakwerkdorp aan de Rijn in Duitsland?

Mis!

Op dit idyllische plekje kwamen we samen met onze buren terecht tijdens de open dag van een echt wijndomein in het Noord-Hollandse dorpje Oterleek in de gemeente Heerhugowaard. Daar, vlak achter de Westfriese Omringdijk, ligt een wijngaard die in bezit is van twee trotse broers. Zij hebben na een paar vakanties in een bekende wijnstreek in Californië de stap genomen om een wijngaard te beginnen op een stukje land dat nog van hun opa is geweest. En nu, een paar jaar later, is de opbrengst een lekkere wijn die zelfs in de prijzen valt. Van een van de broers hebben we zojuist een rondleiding gekregen en we weten nu van alles over druivenrassen en hoe rozenstruiken als verklikker van plantenziektes werken. Met vallen en opstaan, veel inzet en durf is hun droom hier tot bloei gekomen.

En met zo’n wijngaard erbij wordt Heerhugowaard weer een beetje hipper. Klaar voor veel meer initiatieven. Ik heb wel zin in een markthal zoals in Rotterdam, een modehuis uit Parijs of Ikea uit Zweden. En ik weet nog een mooi stukje grond, bouwrijp gemaakt voor een ziekenhuis dat er niet gaat komen. Dat er niet komt omdat het bestuur en medisch specialisten vinden dat Heerhugowaard te dorps is. Daar zullen ze nog spijt van krijgen.

Laat een reactie achter