Zet René van der Gijp zich in voor vrouwenvoetbal?

Youp van ’t Hek schrijft in zijn column dat hij woorden als pisnicht, poot of flikker blijft gebruiken. Paul de Leeuw reageert daarop dat hij niet boos is, maar zich daardoor wel gekwetst voelt. Bij de uitzending van Voetbal Inside kleedt René zich als vrouw om transgender presentator Bo uit België op de hak te nemen. Heel Nederland valt over hem heen en verwijt hem dat hij kwetsend is. Hugo Borst reageert daar dan weer op  dat je in Nederland nu eenmaal alles mag zeggen, want we leven immers in een vrij land.

In veel andere landen hebben mensen die vrijheid niet, mogen ze zelfs niet dragen wat ze willen. In Soedan bijvoorbeeld , worden vrouwen opgepakt voor het dragen van ongepaste kledij; een broek. De straf is vastgesteld op veertig zweepslagen en een boete. En In Iran is een jonge vrouw het symbool geworden van protesten; ze deed haar Hidjab uit en zwaaide ermee in de lucht.

Ik vraag me wel eens af wat deze activisten  – die hun woorden zorgvuldig moeten kiezen en hun gedrag constant moeten aanpassen – zouden denken als ze wisten over die discussies die we hier voeren. Zouden ze niet vinden dat we hier nogal slordig met onze vrijheid omgaan? Want het recht dat alles mag hoeft nog niet te betekenen dat je dan alles ook maar doet. Leven in vrijheid betekent ook dat je verantwoordelijkheid neemt en soms een beetje respect hebt voor je medemens.

En ik vraag me ook af wat ze zouden vinden van de lengte van de discussie; dagenlang gaat het in het nieuws, op Social media en in talkshows nergens anders over. Alsof er niets belangrijkers op de wereld gebeurt dan een man, die zich verkleedt in een jurk in een poging om grappig te zijn. Misschien zouden ze denken dat wij beter kunnen bespreken wat een mooie stap het is dat in Saoedi Arabië de eerste autoshowroom voor vrouwen is geopend en dat vrouwen daar sinds dit jaar voor het eerst naar een voetbalwedstrijd mogen gaan. Misschien zouden ze denken dat de mannen bij VI beter een keer kunnen brainstormen over hoe mannen in de voetbalwereld kunnen bijdragen aan het mogelijk maken van een vrouwenvoetbalteam in Saoedi Arabië. Ongetwijfeld zou René van der Gijp daar dan weer een flauwe  vrouwengrap over maken, maar die zouden we voor die keer op de koop toenemen.

 

1 reactie

  1. Frieda op 16 februari 2018 om 11:40

    Raak Margreet. Heel goed verwoord zonder belerend te zijn.

Laat een reactie achter