Krijgt Sint Maarten een staartje?

Sint Maarten lampion

Sint Maarten, Sint Maarten…

Ineens waren ze er. Kinderen aan de deur met een lampion die een liedje zongen. In Zuid-Holland opgegroeid kende ik het gebruik niet en wist ik de eerste keer niet wat me overkwam. Bij gebrek aan snoep heb ik de avond uitgezeten met het licht uit en de gordijnen dicht. Maar sindsdien ben ik groot fan van het sintmaartenfeest. Want wat is er als kind leuker dan dat je een keer per jaar langs de deuren mag gaan met je lampion om een liedje te zingen en thuis te komen met een zak vol snoep.

‘Daar hebben ze chips!’

Het volgende jaar was ik gewapend. Ik werkte toen bij de Smiths chipsfabriek en ik hoor de kinderen nog roepen aan het eind van de straat: ‘daar bij nummer 36 hebben ze chips!’. Drie werkgevers later heeft de chips plaatsgemaakt voor ander lekkers. Ik stap niet over op gezonde appels of mandarijnen, want voor die ene keer per jaar vind ik dat ik wel een uitzondering mag maken. Afgelopen zondag had ik een gezin nieuwe Nederlanders aan de deur, waarvan ook de ouders het feest voor het eerst meemaakten. Zij zongen om het hardst en vonden het geweldig.

Krijgt Sint Maarten zelf een staartje?

Wat een geluk dat dit kinderfeest nog niet door partijen is geadopteerd om hun belangen onder de aandacht te brengen. Om daarna jaarlijks te worden verpest omdat de media maanden van tevoren voor- en tegenstanders mobiliseren om er ook dit jaar weer en strijd van te maken. En ondanks dat je tegenwoordig aan katholieke kindervrienden niet kan denken zonder bijsmaak is Sint-Maarten nog niet in opspraak gekomen vanwege misbruik. Dus voor hoelang dat nog duurt, heb ik er nog maar even van genoten. Want ik twijfel er niet aan of niet alleen de koeien, maar ook Sint-Maarten zelf krijgt nog eens een staartje.

Deze column is geschreven voor het Heerhugowaards Nieuwsblad 13 november 2018.

Wil jij ook columns of blogs schrijven en zoek je iemand die met je meeleest en je tips kan geven? Kijk dan eens verder op mijn website wat ik voor jou kan betekenen.

Laat een reactie achter