Wat je ver haalt is leuker…………

Ik hou van het Franse gebruik van stadsparken. Bij de eerste zonnestraal loopt iedereen naar buiten om te picknicken, een boek te lezen op een bankje en spelletjes te doen met de kinderen. Deze zomer zag ook het Vondelpark er uit als een Frans stadspark. En als je op een mooie zomermiddag langs het strand van Luna wandelde, kwam je families tegen die in het park picknickten met de hele familie. Meestal families van buitenlandse komaf. Ik vind het een welkome aanvulling op de ‘bij elkaar op visite in onze doorzonwoning en tuintjes cultuur’ van Nederland.

Een bijzondere zaterdagochtend

Hetzelfde dacht ik toen ik op een gewone zaterdagochtend iets bijzonders meemaakte. Het was een van de vele zomerse dagen en ik besloot in mijn tuin te genieten. Het was heerlijk stil. Nergens hoorde ik tuinmaaiers, bladblazers of andere herrie-apparaten die mensen op hun vrije zaterdag voor de hobby urenlang laten razen. Ik mijmerde wat tijdens mijn kopje koffie tot ik plotseling gestoord werd. Wat was dat voor geluid? Toch een buurman die een nieuwe hobby had ontdekt? Het klonk exotisch met een cadans alsof er iets stond te gebeuren. Het geluid hield aan en ik besloot te gaan kijken.

Gewoontes uit andere landen zijn zo gek nog niet

Op de hoek van de straat ontmoette ik mijn buren, die mij vertelden wat er aan de hand was: een Turkse bruiloft. In Turkije is het gewoonte dat op de trouwdag de familie van de bruid de doorgang blokkeert, waar de bruidegom zich een weg doorheen moet banen. Dit gaat gepaard met traditionele muziek van een trommel en een fluit. Er werd geklapt en op straat gedanst. We keken onze ogen uit. Hoe anders was dit dan zo’n ophaalmoment bij Nederlandse bruiloften, waar iedereen een beetje ongemakkelijk toekijkt wanneer het bruidspaar elkaar ontmoet. Nee, Ik vind gewoontes uit andere landen zo gek nog niet.

Wat je ver haalt is leuker

Deze column is geschreven voor het Heerhugowaards Nieuwsblad 16 oktober 2018.

Wil jij ook columns of blogs schrijven en zoek je iemand die met je meeleest en je tips kan geven? Kijk dan eens verder op mijn website wat ik voor jou kan betekenen.

 

Laat een reactie achter