Meer begrijpelijke tekst en minder vakjargon? Neem een ghostwriter

illustratie Hans Bruin

Als ik vertel dat ik ghostwriter ben, dan hoor ik vaak: ‘Mijn branche is te specifiek en te vakgericht’ of ‘Een ghostwriter kan mijn ervaring en kennis niet evenaren’.

Dan geef ik ze het voorbeeld van professor Erik Scherder, bekend van de colleges van De Wereld Draait Door.  Hij heeft ook een heel inhoudelijk en ingewikkeld vak. Want zijn kennis over hersens en is erg branche specifiek. En toch weet hij er aantrekkelijk, interessant en informatief over te vertellen. Hij gebruikt geen moeilijke woorden,  zodat het voor iedereen begrijpelijk, maar ook leuk is om naar te kijken en te luisteren.

Dat is wat een ghostwriter ook voor jou kan doen. Want juist als jouw kennis technisch en vakgericht is, dan kan je soms wel eens wat hulp gebruiken om teksten te schrijven die voor jouw relaties goed leesbaar, humorvol en interessant zijn.

Eerst luisteren, dan schrijven

Het eerste dat een ghostwriter moet kunnen is luisteren. In mijn werk als directie assistent heb ik veel vergaderingen genotuleerd. En ik heb geleerd dat luisteren, maar ook kijken naar handgebaren, mimiek en enthousiasme veel vertelt over de hoofdpersoon.  Het is de kunst ook dat in je verhaal vast te leggen, zodat de ghostwriter jouw verhaal vertelt.

Jouw verhaal in lijn

Ten tweede weet de ghostwriter een lijn in jouw verhaal te schrijven. Heb je het ook wel eens dat je zoveel wil vertellen dat het een onsamenhangende ‘rijstebrij’ van informatie wordt? Maar jouw lezers houden van een begin, midden en eind in je tekst. Een goede ghostwriter maakt van jouw woorden een verhaal met ‘een kop en een kont’.

Focus op jouw bedrijf

Ten derde helpt de ghostwriter je na te denken waar de focus van je bedrijf ligt. Om een blog te schrijven stelt de ghostwriter je tijdens een kort gesprek vragen over wie je bent, wat je doet, waarom je doet wat je doet, wat je wil en wat je mensen te bieden hebt. En dat helpt je bij het ordenen van je gedachten en heb je weer duidelijk wat de bijzaken zijn.

Dus wil je vertellen over jouw kennis en ervaring, over je bedrijf, moet je een moeilijke brief schrijven of heb je andere ideeën, maar ontbreekt het je aan tijd of creativiteit om dit onder woorden te brengen? Of heb je een tekst geschreven, maar mist het kop en staart? Neem dan contact met me op via telefoonnummer 06 54380266 of kijk op www.teksthoek.nl.

Laat een reactie achter