Brief van een gewone Nederlander

Beste Mark,

Ik ben maar een gewone Nederlander, maar toch hoop ik dat je deze brief leest. Tenslotte is gewoon zijn een van de belangrijkste uitgangspunten van dit kabinet.

Ik ben namelijk wat in verwarring of het wel zo goed is om maar gewoon te zijn. Laatst hoorde ik oud-voetballer Gullit zeggen dat je nooit zal uitblinken als sporter als je gewoon wilt blijven, want dan zal je nooit proberen de beste te worden. En volgens mij is gewoon zijn ook niet wat je VVD-vriendjes voor ogen hebben. Die willen niet doodgewoon in een rijtjeshuis wonen met een gewoon modaal salaris en een gewone auto voor de deur. Nee, die willen bij het topje van Nederland horen met een salaris dat in de Quote 500 niet zou misstaan.

Aan de andere kant; er is ook niets mis met een beetje gewoon zijn. Het is niet iedereen gegeven om uit te blinken. En we hebben veel gewone werkende Nederlanders nodig om de belasting op te hoesten voor die mensen die wat ongewoner zijn en niet zo goed voor zichzelf kunnen zorgen. Daarom snap ik ook wel dat je juist die mensen – het merendeel van je kiezers – aan wil spreken als je het hebt over gewone Nederlanders.

Maar wat als we allemaal gewoon zouden zijn. Dan zouden we geen Nederlands vrouwenvoetbalteam hebben, geen Irene Wüst en misschien zelfs geen Minister-President, want dat is wel een heel ongewone baan. Zou het niet een beetje saai worden in Nederland als iedereen hetzelfde zou doen en zou vinden? Als alles maar een beetje zou doorkabbelen zonder bijvoorbeeld interessante nieuwe Nederlanders om nieuwe dingen van te leren, zonder mensen die voor hun overtuiging op de bres zouden springen of bijzondere kunst zouden maken?

Misschien dat je tijdens de volgende vergadering met het kabinet – dat overigens uit ongewoon veel mannen bestaat- nog een keer wil bespreken of het toch niet beter is dat jij en je ministers er niet alleen zijn voor de gewone Nederlander, maar voor iedereen die in ons mooie land woont.

met vriendelijke groet,

een gewone Nederlandse

 

Laat een reactie achter