Ben jij een bekende van de politie?

Schreur Fotografie / Jeroen Schreur

 

Laatst zag ik weer een melding op het nieuws: ‘Verdachte is een bekende van de politie’. Mijn eerste gedachte is dan altijd: ‘Hoezo een bekende van de politie? Zijn ze samen te kermissen geweest? Was de dader pizzakoerier?’ Of meer voor de hand liggend: ‘Heeft de dader al eens een misdrijf gepleegd? En wat voor misdrijf?’

Waarom loopt een bekende van de politie vrij rond?

Ik vraag me dan af waarom zo’n bekende van de politie nog vrij rondloopt. Op verjaardagen hoor ik dat meer mensen ermee worstelen. Ze doen uitspraken als: ‘Stop ze op een eiland’ of ‘Zet ze het land uit’. En ik kan me die reactie best voorstellen. Want het zal jouw kind maar zijn dat precies op dat ene moment op de verkeerde plaats was terwijl de politie al wist dat de dader op een misdrijf uit was. Op hetzelfde moment komen er ook andere vragen in mijn hoofd op: ‘Hoe je moet dat dan regelen? Wil je mogelijke daders naar een soort Siberië te sturen? En welke criteria hang je daar dan aan? Gaat het om een bekeuring voor te hard rijden? Maar dan zit half Nederland op zo’n eiland. Of gaat het alleen om mensen die iemand vermoord hebben? Of moet je van plan zijn iemand te vermoorden? Maar ik heb ook wel eens over een ex of manager geroepen dat ik hem wel kan vermoorden. En hoe registreer je dat dan?’

Op een zwarte lijst als je door het rode verkeerslicht loopt?

In China zijn er al steden waar je constant in de gaten wordt gehouden. Overal staan camera’s. Als je meer dan vijf keer door het rode verkeerslicht loopt, kom je op een zwarte lijst te staan. Dan krijg je bijvoorbeeld geen lening meer om een huis te kopen.

Ik vind het allemaal lastig en kom er vooralsnog niet uit. Gelukkig wonen we in een land waar we over zulke dingen kunnen discussiëren zonder direct naar een eiland verbannen te worden.

Deze column heb ik geschreven voor het Heerhugowaards Nieuwsblad van 26 juni 2018.

Wil jij ook columns of blogs schrijven en zoek je iemand die met je meeleest en je tips kan geven? Kijk dan eens verder op www.teksthoek.nl bij wat ik voor jou kan betekenen en lees mijn blogs.

Laat een reactie achter